Ανά τους αιώνες υπήρξαν και υπάρχουν αρκετοί προφήτες, αστρολόγοι, μάγοι κ.λπ. που έκαναν και κάνουν προβλέψεις για το μέλλον.
Μάλιστα μερικοί πέτυχαν να προβλέψουν σωστά. Από την άλλη πλευρά, η σύγχρονη επιστήμη δίνοντας τη δική της ερμηνεία που βασίζεται σε νόμους της Φυσικής, στην παρατήρηση και στο πείραμα δεν αποδέχεται τη μεταφυσική πρόβλεψη.
Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να μάθει τι θα γίνει στο μέλλον, από τα καθημερινά, έως και τα βαθύτερα υπαρξιακά ερωτήματα.
Τι καιρό θα κάνει αύριο; Ποιος θα κερδίσει στον αγώνα ή στις εκλογές; Αν θα αποκτήσει λεφτά, πότε θα βρει δουλειά, πότε θα παντρευτεί, αν θα γίνει καλά, αν θα ζήσει πολλά χρόνια, αν θα γίνει πόλεμος, αν θα είναι ευτυχισμένος, αν θα πάει στον Παράδεισο… Η λίστα είναι απεριόριστη. Τα ερωτήματα πηγάζουν από την συνειδητότητα του καθενός.
Ζούμε σε μία εποχή ατολμίας και ανανδρίας. Δεν είναι κανένας έτοιμος για τίποτα, όλοι φοβούνται, και προσπαθούν να βολέψουν τον εαυτό τους σε εξασφαλιστικές συνθήκες. Η ελληνική θυμοσοφία έχει ένα ρητό: «Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται». Είναι παρμένο από τη ζωή των ναυτικών και το λέμε για τους ανθρώπους εκείνους που δεν τους τρομάζει το άγνωστο, που είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν στα ίσια ό,τι τους φέρνει ο ωκεανός. Ο ωκεανός συμβολίζει το απεριόριστο, που με σοφία συγχρονίζει γεγονότα ώστε να μας ωριμάσει, να μας ισχυροποιήσει και να μας οδηγήσει στο αυτεξούσιο. Όσο ο άνθρωπος γίνεται αυτεξούσιος, όσο αναπτύσσει την συνείδησή του και κατανοεί τον κόσμο στον οποίο βρίσκεται, αποκτά μία θέση ισχυρή απέναντι στις καταστάσεις που έρχονται στην ζωή. Ποιος άνθρωπος όμως θέλει να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, ο οποίος έρχεται ενάντια στις επιταγές και τα στερεότυπα της σύγχρονής κοινωνίας; Ο σύγχρονος άνθρωπος θέλει να παραπονιέται και όχι να δρα. Θέλει λύσεις με την ελάχιστη προσπάθεια.
Αντί για προβλέψεις ας επιδιώκει αποκαλύψεις οι οποίες του δείχνουν και τις απεριόριστες δυνατότητες που εμπεριέχει.