Αναρωτήθηκες Μήπως Ανήκεις Στους Antevasin?
Χθες είδα για πολλοστή φορά την ταινία «Eat Pray Love». Αν δεν την έχεις δει μέχρι στιγμής, αφιέρωσε 2 ώρες και κάντο το συντομότερο δυνατόν. Απλά να είσαι «εκεί», για να κατανοήσεις τα βαθύτερα νοήματα και να λύσεις τις δικές σου απορίες, να δεις τις δικές σου ανησυχίες και γιατί όχι να βρεις και τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.
Δεν είναι το γεγονός ότι αυτή η ταινία έχει ένα “happy American end”, με πρωταγωνιστή τον κούκλο Javier Bardem. Είναι ότι η Julia Roberts ή ο Javier Bardem αντίστοιχα ενσαρκώνει τον εαυτό σου, τα «θέλω» σου και τα πιστεύω σου. Όταν τελείωσει η ταινία, θα συγχωρήσεις τον εαυτό σου και δεν θα αισθάνεσαι ανασφάλεια γι’ αύτο που «είσαι» , το διαφορετικό, με βάση τα κριτήρια αυτού του κόσμου.
Είσαι απλά “antevasin”! Θα με ρωτήσεις τι είναι αυτό Liz και θα έχεις δίκιο. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως δεν έχει να κάνει με κάποια θρησκευτική αίρεση, δεν με ενδιαφέρουν αυτά. “Antevasin” είναι μια σανσκριτική λέξη που σημαίνει : αυτός που ζει στα σύνορα. Είναι ο ενδιάμεσος, επειδή αποποιείται από την άνεση της οικογενειακής ζωής, για να επιδιώξει τη φώτιση.Στην αρχαιότητα, αυτή ήταν μια κυριολεκτική περιγραφή. Έδειχνε ένα άτομο που είχε εγκαταλείψει το πολυσύχναστο κέντρο της κοσμικής ζωής για να ζήσει στην άκρη του δάσους όπου κατοικούν οι πνευματικοί δάσκαλοι. Ο antevasin δεν ήταν πια ο χωρικός – όχι ένας ιδιοκτήτης με μια συμβατική ζωή. Αλλά δεν ήταν ακόμη υπερβατικός – ούτε ένας από εκείνους τους σοφούς που ζουν βαθιά μέσα στο ανεξερεύνητο δάσος, που συνειδητοποίησαν πλήρως. Οι antevasin ήταν ενδιάμεσοι. Ήταν παραμεθόριοι. Έζησαν τους δύο κόσμους, αλλά κοίταξαν το άγνωστο. Τι σημαίνει να είσαι antevasin στη σύγχρονη ζωή; Είναι πολύ πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν το “πολυσύχναστο κέντρο της κοσμικής ζωής για να ζήσουν στην άκρη του δάσους όπου κατοικούν οι πνευματικοί δάσκαλοι”. Ωστόσο, μπορούν ακόμα να είναι κάτοικοι συνόρων.
Τι θα έπαιρνε για να ζήσει κανείς στον ορίζοντα και των δύο κόσμων; Ζεις στην πραγματικότητα και είσαι πλήρως παρών στις αλληλεπιδράσεις του με άλλους, όμως ταυτόχρονα ονειρεύεσαι, οραματίζεσαι και συνεχίζεις την κατανόηση του άγνωστου. Είσαι μελετητής.
Διευρύνοντας την κατανόησή μας για το άγνωστο, γινόμαστε μελετητές του πνευματικού μονοπατιού στο οποίο ταξιδεύουμε.
Μην ανησυχείς, δεν είσαι παράξενος. Θέλεις απλά να «περάσεις στην απέναντι όχθη» .Όπως λένε οι Ιταλοί «attraversiamo» ( let’s cross over ) . Δεν είναι εύκολο . Θέλει να έχεις απόλυτη ισορροπία. Και η ισορροπία είναι να μην αφήσεις κάποιον να σε αγαπήσει λιγότερο από όσο αγαπάς εσύ τον εαυτό σου.
Μάθε απλά να «τρώς» (eat) – για μένα να «απολαμβλανεις το φαγητό σου»- να «προσεύχεσαι» (pray) – όπου και αν πιστεύεις – και να «αγαπάς» (love) – με την ουσιαστική έννοια της λέξης.
Μήπως πρέπει να βάλετε την ταινία να παίζει?
Καλή απόλαυση!