Πόσο Ανεκτικοί Να Είμαστε Οι Γονείς Ως Προς Την Επαφή Των Παιδιών Μας Με Την Τεχνολογία
όπως το tablet, το smartphone, τις κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών κα; Τις προάλλες στον αγιασμό του σχολείου ο παπάς συνέστησε στους γονείς να μη δωρίζουν στα παιδιά τους τέτοιου είδους «πειρασμούς» όσο κι αν εκείνα παρακαλούν.
Κάνουν κακό τελικά τα ηλεκτρονικά;
Όμως πόσο «κακό» κάνουν τελικά; Επειδή κάτι ενδεχομένως να έχει διττή ή αμφιλεγόμενη χρήση αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το αποφύγουμε εντελώς; Το ίδιο δε συμβαίνει και με ένα μαχαίρι; Δυνητικά είναι θανατηφόρο, όμως υπάρχει στο συρτάρι κάθε κουζίνας.
Όπως όλα τα εργαλεία της καθημερινότητας, ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε είναι αυτός που καθορίζει αν είναι προαγωγικά ή μη. Ας μάθουμε λοιπόν στα παιδιά μας να χειρίζονται ορθά τα εργαλεία που τους δίνονται και όχι να απαγορεύουμε τη χρήση τους, γιατί τελικά δεν υπάρχει «καλό» ή «κακό», είναι όλα θέμα διάκρισης. Ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν από μικρά την κριτική ικανότητα και τις δεξιότητές τους, ώστε να μάθουν να διαχειρίζονται προς όφελός τους τις δυνατότητες που τους προσφέρει το περιβάλλον.
Για παράδειγμα το tablet μπορεί να παρέχει στο παιδί εγκυκλοπαιδικές γνώσεις μέσω των μηχανών αναζήτησης, αλλά και να συντελέσει ως παράγοντας απομόνωσης, λόγω κατάχρησης. Οι κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών, εκτός από την προφανή τους χρήση, μπορούν να είναι και ένα μέσο επιβράβευσης.
Εμείς οι γονείς πρέπει να κατευθύνουμε τα παιδιά μας προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, να βάλουμε όρια και να μην υποκύπτουμε, επειδή είναι πιο εύκολο, στα παρακάλια των παιδιών και στη μοναδική ικανότητα που έχουν να μας φορτώνουν με ενοχές, όποτε δεν εκπληρώνουμε κάποια τους επιθυμία.
Πόσο διατεθειμένοι όμως είμαστε ώστε να καταλύσουμε τις δικές μας υπερβολές και να δείξουμε, με συνέπεια, ένα υγιές πρότυπο συμπεριφοράς;