Πάντα αναρωτιόμουν τι ιστορίες ακούνε, οι άνθρωποι πίσω, απο το μπαρ . Η νύχτα πόσο αποκαλυπτική, μπορεί να γίνει, σε έναν μπάρμαν η μια μπαργούμαν, μέσα απο τις συμπεριφορές των θαμώνων τους , και τις μικρές ή μεγάλες εξομολογήσεις τους, στον άνθρωπο που θα στάξει αλκοόλ στο ποτήρι τους και ίσως και μια δόση κατανόησης που δεν μπορούν, να βρούνε πουθενά αλλού. Ακόμα και όταν σωπαίνει ο μπάρμαν, πιστεύω ότι ακούει και βλέπει τα πάντα μέσα στο μαγαζί του.
Δυό φορές την εβδομάδα λοιπόν ο Φρίξος ο Εξομολόγος, φίλος μου μπάρμαν και ποιητής της νύχτας, θα μας λέει μια ιστορία του μπαρ και των ανθρώπων του.
Φωτεινή Κατσάλη / Αρχισυνταξία

Άμστερναμ Θεσσαλονίκη Ένα Ποτό Δρόμος

Τον Χανς τον γνώρισα πριν από 8-9 χρόνια δουλεύοντας στο Flipside στην προξένου Κορομηλά. Ολλανδός που ήρθε για τις διακοπές του Πάσχα στην Ελλάδα, λίγες μέρες στην Κέρκυρα και λίγες στη Θεσσαλονίκη.
“Gin tonic and a glass of wine” η παραγγελία του,το τζιν γι’αυτόν και το κρασί για την συνοδό του.


Η γνωριμία μας δεν άργησε αφού οι βορειό ευρωπαίοι πίνουν,δεν αστειεύονται. Νομικός σύμβουλος μιας ναυτιλιακής εταιρείας με μεγάλη περιουσία και πολυταξιδεμένος. Ευγενέστατος αλλά και επιρρεπής στο αλκοόλ.
Η μέρα του ξεκινούσε ως εξής: ένα ποτήρι νερό για να αποφύγει την αφυδάτωση,ένα ποτήρι γάλα για να περιορίσει τις στομαχικές διαταραχές,ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι για την λήψη βιταμινών κι ένα ποτήρι μπύρα για να προετοιμάσει τον οργανισμό του για την λήψη του αλκοόλ που θα ακολουθούσε.
Εδώ διαφωνήσαμε. Εγώ υπέρμαχος ότι την μπύρα την πίνουμε τελευταία κι αυτός ότι την πίνουμέ πρώτα.
Περί ορέξεως…

Έφυγε λίγο μετά το Πάσχα για το Άμστερνταμ. Με αποχαιρέτησε και μου εξήγησε ότι ψάχνει ένα σπίτι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Λόγια του ποτού μου φάνηκαν, αλλά όπως έλεγε κι ο αρχαίος φιλόσοφος Σωκράτης:”Γηράσκω αεί διδασκόμενος”.
Ο Χανς επέστρεψε και νοίκιασε το καινούργιο του σπίτι .Το μόνο του παράπονο απο τους Έλληνες ήταν η κουτοπονηριά της φυλής μας. Η ιδιοκτήτρια του πρότεινε χαμηλότερο ενοίκιο αν κάποια χρήματα του ποσού ήταν “μαύρα”.
Δεν το δέχτηκε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι η ωραιότερη χώρα του κόσμου, αλλά αυτές οι κουτοπονηριές τις στερούν τις υποδομές.
Μήπως μπορείς να μου φτιάξεις το κοκτέιλ “ιπτάμενος ολλανδός”;
Όσο περνούσαν οι μέρες μου εξήγησε γιατί αγαπούσε τόσο πολύ την χώρα μας.Ο πρώτος του έρωτας,στα 17 του ήταν στις οικογενειακές του διακοπές στην Χαλκιδική. Ήταν μια κοπέλα απ’τη Θεσσαλονίκη.

Κράτησαν επαφή και μετά το πέρας των διακοπών, μια αυτός στην Ελλάδα, μια αυτή στην Ολλανδία.
Hey Φριτς,(δεν μπορούσε να με πει Φρίξο) σε 2 εβδομάδες πρέπει να γυρίσω στην Ολλανδία για λίγο καιρό.

Με παρακάλεσε όσο θα λείπει να προσέχω το σπίτι του και να τον ενημερώνω για την αλληλογραφία του.
Δεν μπόρεσα να αρνηθώ και βλέποντας ένα πρωί μετά από καιρό το γραμματοκιβώτιό του,βρήκα ένα γράμμα από Ελληνίδα αποστολέα.
Τον πήρα στο τηλέφωνο και με παρακάλεσε να του το ταχυδρομήσω.
Μετά από μερικές μέρες μου είπε ότι έρχεται στην Ελλάδα.
Στο τηλέφωνο ήταν αγχωμένος αλλά και χαρούμενος!
Δεν ρώτησα ποτέ τι έλεγε το γράμμα.
Πάντως έχει γίνει μόνιμος κάτοικος Ελλάδας εκτός από μερικές φορές που πηγαίνει στην Ολλανδία για δουλειές.
Πάντα αεροπορικώς..
Πραγματικά ένας ιπτάμενος Ολλανδός…Και πλέον ολίγον Έλληνας!

“Ιπτάμενος Ολλανδός”
“Flying Dutch”

40 ml ουίσκι
30 ml λικέρ τσέρυ
30 ml κονιάκ
30 ml γλυκό βερμούτ
Φρέσκος χυμός πορτοκάλι

Φρίξος Ο Εξομολόγος