Μια Γιορτή Δεν Φτάνει Nα Κάνει Την Διαφορά

Οι Γυναίκες σήμερα γιορτάζουν ! Είστε σίγουροι; Οι Γυναίκες είναι πιο ανεξάρτητες και αυτόνομες από ποτέ! Είστε σίγουροι; Οι Γυναίκες πια έχουν περισσότερες ευκαιρίες και προνόμια . Είστε σίγουροι;

Τα στοιχεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σοκαριστικά: μία στις δέκα γυναίκες ηλικίας από 15 ετών και άνω έχει υποστεί κάποια μορφή βίας, ενώ μία στις δέκα δηλώνει ότι βίωσε σεξουαλική βία από ενήλικα πριν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας της. Μέσα σε ένα χρόνο 16,7 εκατομμύρια γυναίκες υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση σε χώρες της ΕΕ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο 500 εκατομμύρια γυναίκες δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση, ενώ 129 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε 29 χώρες του κόσμου έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας, από τις 5.088 κλήσεις που δέχθηκε η γραμμή το 2018, το 70% έγιναν από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες και αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία με δράστη κυρίως τον σύζυγο (87%), σε σεξουαλική παρενόχληση (4%) και σε περιπτώσεις βιασμού (1%)
Ο δείκτης της ανεργίας στις γυναίκες (στοιχεία της Eurostat) έχει σκαρφαλώσει στο 29% και στις νέες γυναίκες είναι πάνω από 63%. Το ποσοστό των εγγεγραμμένων μακροχρόνιων ανέργων είναι για τις γυναίκες 64,5% ενώ για τους άνδρες 35,95%.

Ο Στίβος της πολιτικής επίσης για τις γυναίκες παραμένει άνισος. Υποβαθμισμένος ο ρόλος των γυναικών στην πολιτική αν σκεφθεί κανείς ότι, εν έτη 2019, οι γυναίκες αντιστοιχούν μόνο στο 1/4 του κοινοβουλευτικού σώματος παγκοσμίως. Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας του 2018 που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα «Liberation» με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας». Η ετήσια έκθεση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (UIP) η οποία εξετάζει τη συμμετοχή των γυναικών στο κοινοβούλιο εδώ και δεκαετίες, επικεντρώνεται σε 50 χώρες που διεξήχθησαν εκλογές το 2018.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσοστό των γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια αυξήθηκε σε όλες τις χώρες με ποσοστό που φθάνει το 24,3% το 2018 από 23,4% που ήταν το 2017. Η συμμετοχή των γυναικών ήταν 18, 3% το 2008 και 11,3% το 1995. Ωστόσο, η πρόοδος παραμένει «αργή», σύμφωνα με την έκθεση της Διακοινο βουλευτικής Ένωσης. Η «πρόοδος » που επιτεύχθηκε την περασμένη χρονιά πραγματοποιήθηκε «με ελαφρά ταχύτερο ρυθμό από ότι προηγούμενα έτη».

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι το σύστημα των εκλογικών ποσοστώσεων για τις γυναίκες έχει πλέον επεκταθεί σε όλες τις περιοχές του κόσμου, με περισσότερες από 130 χώρες να το έχουν υιοθετήσει. Κι ενώ οι γυναίκες αγωνίζονται για να βρουν τη «φωνή» τους στην πολιτική, σιωπούν όταν πρόκειται για τη φήμη τους που θα καθορίσει την καριέρα τους.Η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση παραμένει ένα θέμα ταμπού στον εργασιακό χώρο.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των ανέργων και των μακροχρόνια ανέργων, να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια δουλειά, να υπό αντιπροσωπεύονται στο κοινοβούλιο, να αποκλείονται έμμεσα από τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις, να υφίστανται έμφυλη βία και να είναι θύματα καταναγκαστικής πορνείας. Όπου το σύστημα είναι αξιοκρατικό και τα κριτήρια αδιάβλητα, οι γυναίκες διαπρέπουν, στην ανώτατη εκπαίδευση, όπου οι γυναίκες αποτελούν το 60% του συνόλου των φοιτητών. Τα φαινόμενα απολύσεων εγκύων, σεξουαλικών παρενοχλήσεων, της αποκλειστικής ανάληψης όλων των υποχρεώσεων του σπιτιού από τις γυναίκες και της περαιτέρω φτωχοποίησης των γυναικών στην κρίση καλά κρατούν.
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΕΜΠΟΛΕΜΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ:
Άλλη Μια ανοιχτή πληγή που κακοφορμίζει και επεκτείνεται. Σε καιρό πολέμου οι γυναίκες μπορεί πλειοψηφικά να μη πολεμούν, άλλα υφίστανται όλες τις φριχτές συνέπειες μαζί με τα παιδιά τους. Βιασμοί, πεινά, δουλεμπόριο, ξεριζωμός, προσφυγιά, εξαθλίωση!


Ο ΔΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΟΡΝΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΘΗΛΕΙΑΣ ΦΥΣΗΣ : Στις σύγχρονες κοινωνίες στα πρότυπα γυναικών , κυριαρχούν από τις μεγάλες βιομηχανίες της μόδας άλλα και των ΜΜΕ και των social Media, εικόνες γυναικών αψεγάδιαστων , με τονισμένη κυρίως την σεξουαλικότητα και την ομορφιά. Φυσικά οι γυναίκες, έχουν κατακτήσει όλους τους τομείς και διαπρέπουν στην επιστήμη την πολιτική τις επιχειρήσεις, όμως κυρίαρχη εικόνα, παραμένει η σεξουαλική. Γυναίκες διακινούνται, χρησιμοποιούνται, πετιούνται ως αναλώσιμα είδη.
ΓΥΝΑΙΚΑ: Μείνε δυνατή σε έναν κόσμο που έτσι και αλλιώς, ποτέ δεν σου χαρίστηκε. Φρόντισε πρώτη τα δικαιώματα σου και μην γίνεσαι θύτης, προς άλλες γυναίκες. Δείξε πόσο άξια και ικανή είσαι, αποζητώντας δικαιοσύνη και αξιοκρατία. Ναι δεν είναι τίποτα από όλα αυτά εύκολο. Όμως είναι ο πιο σωστός τρόπος να ορθώσεις ανάστημα, όχι εναντίον των αντρών, άλλα να ορθώσεις ανάστημα γιατί απλά μπορείς και το αξίζεις. Πρόβαλλε την θήλεια φύση σου , χωρίς να την εκχυδαΐζεις πρώτη!
ΑΝΤΡΑ: Μην υποτιμάς, μην κακοποιείς, μην στερείς ίσες ευκαιρίες σε μια γυναίκα. Σεβάσου τον ανδρισμό σου και προστάτεψε την αξιοπρέπεια της ζωής. Έξαλλου σε αυτόν τον κόσμο μια γυναίκα σε έχει φέρει.

Για όλες τις γυναίκες που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται, ένα μεγάλο μπράβο και απέραντος σεβασμός, από όλους μας και να μην ξεχνάμε, πως μια μέρα γιορτής ,είναι απλά μια υπενθύμιση των αυτονόητων, άλλα δεν φτάνει για να κάνει την διαφορά!

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΕΣ: ( Στατιστικών στοιχείων και ερευνών): neaselida.gr , In.gr, θέμα.)