Ο Μαγικός Κόσμος Του Διαστήματος
Η Mars Society,μια διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση προώθησης διαστημικών δραστηριοτήτων, με στόχο την ενθάρρυνση της εξερεύνησης και του αποικισμού του Άρη, επέλεξε τον Prof.Dr.Ir .Vladimir Pletser μεταξύ 250 υποψηφίων, ώστε να συμμετάσχει στην 1η και 2η παγκόσμια προσομοίωση επανδρωμένης αποστολής στον Άρη. Η η διενεργήθηκε στο νησί Devon στο Καναδικό Αρκτικό Αρχιπέλαγος και η 2η στην έρημο της Utah οπού ο Vladimir Pletserήταν σε πλήρη απομόνωση για δυο εβδομάδες . Το 2009 στα πλαίσια του προγράμματος EuroGeoMars του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος , συμμετείχε ως διοικητής πληρώματος . Κατά την διάρκεια των τριών αυτών αποστολών , συμμετείχε σε 36 περάσματα γεωφυσικής, βιολογίας, ναυσιπλοΐας και ψυχολογίας.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου , ο υποψήφιος Βέλγος αστροναύτης Prof.Dr.Ir .Vladimir Pletser παρουσίασε την εμπειρία του σε αυτά τα ακραία περιβάλλοντα, καθώς επίσης και το επιστημονικό του και ερευνητικό έργο του σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Την Διάλεξη διοργάνωσε το Μητροπολιτικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης.Προλόγισε και μετάφρασε ο Δρ. Νικόλαος Διβινής Μηχανικός Αεροδιαστημικής Programmeleader-Καθηγητής MEng MechanicalEngineering and Manufacturing Technology, Μητροπολιτικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης.
Η πιθανότητα ύπαρξης ζωής στον Άρη είναι θέμα σημαντικού ενδιαφέροντος στην αστροβιολογία λόγω της εγγύτητας και ομοιότητας του πλανήτη με τη Γη. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αποδείξεις για ζωή στον Άρη. Αθροιστικά στοιχεία δείχνουν ότι κατά την αρχαία περίοδο του Νώε, στην επιφάνεια του Άρη υπήρχε νερό σε υγρή μορφή και ίσως ήταν κατοικήσιμη για μικροοργανισμούς.
Η κατοικησιμότητα του πλανήτη δεν συνεπάγεται απαραίτητα την παρουσία ζωής. Τον 19ο αιώνα ξεκίνησαν επιστημονικές έρευνες για ίχνη ζωής, που συνεχίζονται με τηλεσκοπικές αναζητήσεις και διαστημικούς εξερευνητές. Ενώ οι πρώιμες μελέτες επικεντρώθηκαν στην φαινομενολογία που συνορεύει με τη φαντασία, η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έδωσε έμφαση στην αναζήτηση νερού, σε χημικά ίχνη ζωής στο έδαφος και τα πετρώματα στην επιφάνεια του πλανήτη, και σε βιοδείκτες αερίων στην ατμόσφαιρα.
Τουλάχιστον τα δύο-τρίτα της επιφάνειας του Άρη έχουν ηλικία πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια έτη, και ο πλανήτης ίσως αποτελεί την καλύτερη ιστορική μαρτυρία για τις προβιοτικές συνθήκες που οδηγούν σε αβιογένεση, έστω και αν ζωή δεν υπάρχει ή δεν υπήρξε ποτέ εκεί.
Ο Άρης είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη μελέτη της προέλευσης της ζωής λόγω της ομοιότητας του με την πρώιμη Γη. Ιδιαίτερα επειδή έχει ψυχρό κλίμα και δεν διαθέτει τεκτονικές πλάκες ή μετατόπιση των ηπείρων, οπότε έχει παραμείνει αμετάβλητος από τα τέλη της Εσπερινικής περιόδου.
Κατόπιν της επιβεβαίωσης για ύπαρξη επιφανειακού υγρού νερού στο παρελθόν, τα ρόβερ Curiosity και Opportunity άρχισαν να ψάχνουν για ίχνη παλαιότερης ζωής, όπως παλαιά βιόσφαιρα βασισμένη σε αυτότροφους, χημειοτροφικούς, ή χημειολιθοτροφικούς μικροοργανισμούς, καθώς και για αρχαίο νερό, όπως ποταμίσια-λιμναία περιβάλλοντα (πεδία που σχετίζονται με αρχαία ποτάμια ή λίμνες) που ίσως ήταν κατοικήσιμα. Η αναζήτηση για ίχνη κατοικησιμότητας, η ταφονομία (που σχετίζεται με απολιθώματα), και οι οργανικές ενώσεις στον Άρη αποτελούν τώρα τα κύρια αντικείμενα των NASA και ESA