Όταν Τα Άχρηστα Υλικά Γίνονται Νέα Και Προστατεύουν Τον Πλανήτη
Οικολογία , ανακύκλωση, οικονομία ενέργειας λιγότεροι ρίποι , περισσότερη υγεία για το οικοσύστημα του πλανήτη μας και την καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους μας. Πολλές μέθοδοι , πολλά εναλλακτικά υλικά και σπουδαίες εφαρμογές, κατά καιρούς έχουν βοηθήσει, προς αυτόν το προσανατολισμό. Μια από αυτές, είναι και η Επαναχρησιμοποίηση. Ο Γερμανός μηχανικός Ράινερ Πίλτσ ( Reiner Piltz) το 1994 την επινόησε, με τον όρο upcyling. Τι σημαίνει αυτό σε αριθμούς, αλλά και προστασία του περιβάλλοντος.
Για κάθε τόνο υφασμάτων που επαναχρησιμοποιείται, 20 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα λιγότεροι ελκύονται στην ατμόσφαιρα. Η μέση ποσότητα πλεονάζοντος υφάσματος , μαζί με κουμπιά, φερμουάρ, νήματα, τα οποία παράγονται, σε ένα εργοστάσιο μεσαίου μεγέθους κάθε εβδομάδα είναι 27 τόνοι.
Επίσης 5,8 εκατομμύρια τόνους κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στέλνουν οι καταναλωτές της Ε.Ε. για υγειονομική ταφή κάθε χρόνο , ενώ μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπεύθυνο για 350 χιλιάδες τόνους .
Τα νάιλον υφάσματα χρειάζονται περίπου 30-40 χρόνια για να αποσυντεθούν. Επίσης το 75% των απόβλητων που παράγονται, σε μια τυπική κατοικία μπορούν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Το ποσοστό των στερεών απόβλητων, που προέρχονται από τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα το 2008 ήταν 6,3% .Σε αντίθεση με το 1960 που το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 2%.
Τέλος για κάθε τσάντα που φτιάχνεται με παλιό δέρμα , αντί για παρθένο , σώζονται περισσότερα από 15 χιλιάδες λίτρα νερού! Επιπλέον υπάρχει μείωση, του διοξειδίου του άνθρακα έως 82%!
Όχι λοιπόν σε πεταμένα υλικά. Ναι στην άμεση ανακύκλωση τους και επαναχρησιμοποίηση ως νέα!