Αυτογνωσία…μία παρεξηγημένη έννοια
Δε χρειάζονται τεχνικές, ειδικές γνώσεις, μυήσεις ή «μέσα» για να γνωρίσει ο άνθρωπος της αλήθεια. Την εμπεριέχει, βρίσκεται βαθιά μέσα του, απλά την έχει ξεχάσει γιατί είναι θαμμένη κάτω από την ανουσιότητα. Θέλει τόλμη ώστε να ελευθερώσει κάποιος τον εαυτό του και να του αποκαλυφθεί το ιδιαίτερο που κρύβει μέσα του.
Η ελευθερία επιτυγχάνεται όταν η γνώση έχει διαπλατυνθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καταλυθεί κάθε αντιληπτικό, μαθησιακό και πληροφοριακό στερεότυπο. Είναι δε ολοκληρωμένη ως έννοια όταν συνοδεύεται από ισχύ.
Ο άνθρωπος σπαταλάει τη ζωή του σε περιοριστικές μικρότητες και όχι στο να αναδείξει τη μεγαλοσύνη και το απεριόριστο του είναι του.
Τι είναι Αυτογνωσία;
Αυτογνωσία είναι η σύνδεση της συνείδησης του ανθρώπου με τη φύση του κόσμου. Υπάρχει διαφορά μεταξύ της αυτογνωσίας και της αυτοδιάγνωσης. Αυτοδιάγνωση είναι η αναγνώριση κάποιων στοιχείων του εαυτού, δηλαδή λέμε είμαι σχολαστικός, έχω χιούμορ, είμαι επιρρεπής σε κάποια κατάσταση κ.α. Αυτογνωσία σημαίνει γνωρίζω τον εαυτό μου σε τέτοιο βάθος και με τέτοια πληρότητα, ώστε να συνειδητοποιήσω ποιος πραγματικά είμαι, χωρίς προσδιορισμούς-περιορισμούς, γιατί από τη στιγμή που με χαρακτηρίζω σημαίνει ότι δε ξέρω ποιος είμαι. Αυτογνωσία σημαίνει να είναι κάποιος γνώστης του εαυτού, του αληθινού, του πραγματικού, του αιώνιου, αυτού που μιλάει από μέσα μας, αυτού του εαυτού που έχουμε όλοι καλά κρυμμένο μέσα μας.
Πότε είναι η ώρα να ασχοληθεί κάποιος με την αυτογνωσία;
Για έναν σκεπτόμενο άνθρωπο, για έναν άνθρωπο που ψάχνεται, που θέλει να ευτυχίσει, η ευκαιρία να κάνει κάτι ουσιαστικό βρίσκεται σ’ αυτή τη ζωή, σ’ αυτή τη χωροχρονικότητα και δεν είναι επένδυση για μετά το θάνατο. Τους καρπούς αυτής της επένδυσης κάποιος πρέπει να τους απολαύσει τώρα. Η συνέχεια θα είναι εξίσου καλή και μετά, τώρα όμως είναι η συνθήκη, τώρα είναι το νοσοκομείο, τώρα είναι το σχολείο, τώρα κάποιος πρέπει να δράσει.